Kroonjuweel van Etten-Leur

Aanpassingen Huize Adama

Het oudste gedeelte van Huize Adama is waarschijnlijk gebouwd in de jaren 1642–1645. Hiervoor is toen eerdere bebouwing op die plek gesloopt.

In 1645 bestond het nog maar uit één deel van wat nu het huidige gebouw is. Door de jaren heen zijn er diverse vleugels aangebouwd en verbouwd. Hierdoor is het huidige Huize Adama veel groter en omsluit het nu het voormalig voorplein voor het oude Huize Adama, waardoor het Antoniusplein is ontstaan. Ondanks de diverse (ver)bouwactiviteiten zijn in Huize Adama nog enkele bijzondere historische ruimten behouden gebleven.

Helaas is er vrij weinig bekend over tekeningen en plattegronden van het complex. Hierdoor is het moeilijk om een goed beeld te krijgen van de verdere oorspronkelijke indeling van de gebouwen.

Ook is er veel onduidelijk over de verbouwingen aan Huize Adama. Wel staat vast dat er in 1850, 1870, 1907, 1960 en 1983 veel veranderingen plaatsvonden aan Huize Adama. Kort na de intrek van de eerste zusters (1820) werd de behoefte aan uitbreiding merkbaar. Dit kwam door de activiteiten die zij hier ter plaatse en in de streek ontwikkelden. Maar ook door de toeloop van religieuzen en pensionaires moest er worden bijgebouwd.