Kroonjuweel van Etten-Leur

Huize Adama

Enigzins verscholen binnen de muren van het klooster "Het Withof" ligt Huize Adama. Centraal gelegen binnen deze bebouwing is dit huis praktisch niet te zien vanuit de Bisschopsmolenstraat. Maar zodra je de hoofdpoort binnengaat, sta je oog in oog met √©√©n van de oudere gebouwen van Etten-Leur. De naamgevers en vermoedelijke bouwers van dit huis is de familie Pybes d'Adama. Vanuit dit gebouw begonnen de zusters in 1820 aan hun werk in onze gemeente.

KENMERKEN HUIZE ADAMA
De voorgevel van het voormalige huis Adama komt oorspronkelijk uit de XVIIe eeuw, gewijzigd in XVIIIe en XIXe eeuw. Het gebouw kenmerkt zich door de rondbogige ingang met ijzeren klepper en slotplaat. De steen met alliantiewapen siert boven de ingang. Schuiframen hebben een kleine roedenverdeling; op de begane gronds met luiken. Eigenlijk is alleen de witte gevel monument, als we tenminste afgaan op de Monumentenlijst van het toenmalige Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk van 21 november 1966.

ZUSTERKAMERS
In de Noordvleugel, die grenst aan het monumentale kloostercomplex, woonden jarenlang de zusters Franciscanessen. Na hun vertrek naar Santa Maria, San Francesco en Kloostergaard, elders op Het Withofterrein, zijn de woonruimten grondig verbouwd. Sinds maart 2013 worden ze bewoond door 11 cli√ęnten van Amarant.

THOMASHUIS EN HERBERGIER
Huize Adama is sinds 2015 het onderkomen van twee zorgconcepten: Thomashuis en Herbergier. Een zorgechtpaar van het Thomashuis heeft hier gevonden een thuis, samen met tien verstandelijk beperkte volwassenen. In Herbergier woont een zorgechtpaar met zestien dementerende ouderen.