Kroonjuweel van Etten-Leur

H.Lambertuskerk

R.k. parochiekerk aan de Markt te Etten-Leur. Deze kerk verving de schuurkerk

Op 19 maart 1873 starten de werkzaamheden tot het bouwrijp maken van het terrein waarop de nieuwe kerk zal verrijzen. Juist deze dag is de feestdag van Sint Jozef, de patroon van timmerlui en bouwvakkers. Pastoor van Wees steekt de eerste schop in de grond. Precies een jaar later, op 19 maart 1874, wordt de ‘eerste steen’ gelegd van de toren. Twee maanden daarna metselt de pastoor de ‘eerste steen’ van de kerk in. Het neo-gotische kerkgebouw is een ontwerp van de Leurse architect P.J. van Genk.

In oktober 1875 bereikt men het hoogste punt van 55 meter en kan de toren worden bekroond met kruis en weerhaan. In 1876 plaatsen glaszetters en andere ambachtslieden de glasramen in de grote raamopeningen. In het priesterkoor en beide zijkapellen komen gebrandschilderde ramen met prachtige afbeeldingen. Tegelijkertijd werken andere vakmensen aan de inrichting van de kerk.

Op 17 oktober 1876 zegent deken van Mechelen, op volmacht van de bisschop, het nieuwe kerkgebouw in. Eind oktober worden de klokken, een grote van 3000 kg en een kleine van 175 kg naar hun plaats gehesen. Op 27 november gaat opnieuw de vlag uit, want dan neemt de parochie officieel bezit van de Lambertuskerk. Pas in juni 1877 is het volledige interieur van de kerk voltooid.