Kroonjuweel van Etten-Leur

27 augustus 2019 t/m 31 mei 2020 75 jaar BEVRIJDING

Vanaf 26 oktober 2019 tot en met 5 mei 2020 herdenken we in Etten-Leur de bevrijding van onze woonplaats door de Geallieerden. Heemkundekring Jan uten Houte heeft samen met een aantal partners een mooi programma gemaakt om te laten zien wat die bevrijding betekende.

Heemkundekring Jan uten Houte is inmiddels meer dan een jaar bezig met de voorbereidingen voor het belangrijke gebeuren, 75 jaar leven in vrijheid. Etten en Leur zijn op 29 oktober 1944 immers bevrijd. Op initiatief van onder andere Jos Martens, hebben we met vele vrijwilligers, een speciale commissie opgestart om voor dit doel aan de slag gegaan.

Deze voorbereidingen worden in nauw overleg met de Oranjestichting voorbereid en afgestemd met andere met ons verbonden partijen zoals:      

Brabant Remembers, Cam Com Producties, Drukkerij Museum, Vooruit Mars, fotoclub AFVP, Maria Parochie, Gemeente, Koepel en vele anderen.

 

Wij willen op vele manieren aandacht aan besteden ’75 jaar bevrijd’. Daarom hebben een uitgebreid programma met activiteiten over een langere looptijd (van begin oktober 2019 tot eind mei 2020). Voor de activiteiten verwijzen we naar het bijgevoegde programma.

Het was geweldige uitdaging om alles voor elkaar te krijgen. We hebben echter nu nog vele handjes nodig om alles uit te voeren. Mensen die enthousiast worden van onze activiteiten zijn welkom om een bijdrage te leveren. Met name samen met onze vrijwilligers enige dagdelen voor je rekening nemen in onze tentoonstellingsruimte draagt bij aan het slagen van onze ambities.

Stuur een mailtje naar werkgroepen@janutenhoute.nl en wij nodigen u uit om aan te schuiven.

De periode 26 oktober 2019 tot en met 5 mei 2020 zullen geheel in het teken staan van ‘75 jaar bevrijd’, omgeven door veel publiciteit met vele activiteiten en bijpassende aanknopingspunten. Zoals optochten, een tentoonstelling in ons tijdelijke Heemhuis, Burchtplein 82, bij het winkelcentrum, uitnodigende vitrines enz. enz. Alle inwoners van onze gemeente van schooljeugd tot senioren, worden nadrukkelijk betrokken en zullen er niet om heen kunnen.

We brengen ons jaarboek 2020 vervroegd uit met als titel “Oorlogsherinneringen en Verhalen uit Etten-Leur”, een aaneenschakeling van herinneringen die bovenkwamen, naar aanleiding van interviews gedaan door Jos Martens, Jos Buijs en Jos Hendrickx, alsmede diverse door inwoners aangedragen verhalen.

Jos Buijs, commissievoorzitter.